Pobis je bio sponzor obaranja Guinnessovog rekorda

Tvrtka Pobis bila je sponzor obaranja Guinnessovog rekorda u najduljem hodanju pod vodom u jednom dahu, koje se održalo 30. lipnja 2024. godine na bazenu Marine Kaštela.

Profesionalni hrvatski ronilac na dah, Boris Milošić, 30. lipnja oborio je Guinnessov rekord u najduljem hodanju pod vodom u jednom dahu, s impresivnom duljinom od 112 metara. Ovo je fantastičan uspjeh za 28-godišnjeg ronioca poznatog po izvanrednim postignućima u natjecateljskom ronjenju na dah.

Obaranje ovog Guinnessovog svjetskog rekorda dodatno ističe Borisov uspjeh, posebno jer je 2020. godine postao prvi čovjek koji je službeno uspio prohodati sto metara pod vodom. Dosadašnji rekord je iznosio 107 metara udaljenosti, a Boris je postavio novu ljestvicu podigavši rekord za dodatnih 5 metara.

Bazen u kojem je oboren rekord širok je 16 metara, a Boris je po dnu bazena hodao po njegovoj širini. Šest puta bilo je potrebno prijeći širinu tog bazena da bi se prešlo 96 metara, dok je Boris sa sedam prijeđenih širina ukupno prohodan rekordnih 112 metara.

Bavim se ronjenjem na dah, ali postoje i druge discipline. Inače koristimo peraje ili ronimo bez peraja, ne hodamo po dnu bazena, ali ovo je bilo u sklopu Guinessovog rekorda. S perajama mogu prijeći 270 metara jer je položaj tijela takav da je puno hidrodinamičnije pa se može brže roniti s manje otpora, ali ovdje je sasvim drugačije. Hodanje pod vodom je teže jer se hoda uspravno i tako se stvara veliki otpor protiv vode cijelim tijelom pa se ne mogu postići velike brzine. Inače mogu držati dah 8 i pol minuta.“, istaknuo je vlasnik novog Guinessovog rekorda Boris Milošić.

Video s obaranje novog Guinnessovog rekorda u najduljem hodanju pod vodom možete pogledati ovdje: